Yab Yum – het Circus van de nacht


Tijdens de opening van het nieuwe seizoen in Carré, krijgt het Nederlandse publiek voor het eerst een impressie van wat zich afspeelde in dit sex-paradijs. Natuurlijk was er elke nacht het spel der verleiding, waarbij de vele mooie jonge vrouwen mannendromen waar maakten. Maar in deze spectaculaire productie beleeft men ook, dat de meisjes elk hun eigen droom hadden. Theo Heuft, de oprichter en eigenaar van Yab Yum zette in zijn club de prostitutie in een gouden lijst. Naast captains of Industry, beurshandelaren en BN-ers werd Yab Yum echter ook het “Clubhuis” van de keiharde Amsterdamse onderwereld die met alle middelen, met geweld en moorddreigingen,  trachtte de club in handen te krijgen.

De sfeer in deze “speeltuin voor volwassenen” werd verstoord door maffia terreur. In deze wereld van glamour & sex speelt de show Yab Yum – het Circus van de Nacht, zich af.

Deze productie doet eer aan de glamourrijke tijden van ’s werelds meest beroemde bordeel. Maar ook ervaart men hoe de genadeloze Amsterdamse onderwereld  de club sluipenderwijs in een wurggreep nam. Theo Heuft werd zelfs met de dood bedreigd. In Yab Yum – het Circus van de Nacht, leeft men daarbij mee met de heftige liefde tussen de levensgevaarlijke topcrimineel Kees en het Yab Yum meisje Angel. Eerst is er de flirtation, dan de relatie klant prostitué. Na een charme offensief van de crimineel valt Angel als een blok voor hem. Ze slaat waarschuwingen in de wind omtrent zijn reputatie als hoofd van een onderwereldimperium. Angel, die op een keerpunt in haar leven staat, ziet in hem een weg naar het geluk dat zij nog niet gevonden heeft. Zijn macht is erotiserend. Kees ontpopt zich echter al snel als een dominante persoonlijkheid , die als een soort “meester” Angel op elk gebied wil bezitten. Hij is duidelijk gewend dat zijn woord wet is.

Angel, die tot nu toe altijd de mannen in de club de baas was, gehoorzaamt hem. Verblind door liefde, stelt zij zich onderdanig op. Als zij echter ontdekt dat Kees, Theo wil laten vermoorden om daarmee de club over te nemen en Angel zijn eigendom te maken staat zij voor een dilemma.

Kiest zij voor Kees, haar vrijheid of de club? Uiteindelijk zorgt haar keuze voor een explosieve ontwikkeling in dit liefdesverhaal, die uitmondt in een overwinning voor Theo en de meiden.

Deze productie heeft als uitgangspunt de Yab Yum bestseller van Theo Heuft. Het is een vrije theater-impressie van de glorie en ondergang van Theo’s droom en levenswerk de Yab Yum.  De Yab Yum werd in 2008, 9 jaar nadat Theo de club onder dwang van de onderwereld moest verkopen, gesloten door de gemeente wegens, aldus De Telegraaf van 16 november 2007: “criminele activiteiten”.

Met pijn in zijn hart had Theo in 1999, na 25 jaar, afscheid moeten nemen van Yab Yum. De onderwereld deed Theo naar beste maffia traditie “An offer he could not reject”. De club zou tegen betaling van een veel te lage prijs overgaan in handen van een stroman. John van den Heuvel schreef daarover in deze krant: “En Theo die al enige malen met moord was bedreigd mocht blijven leven.” “Heuft had weinig keus”, aldus John van den Heuvel.

Hoewel Yab Yum veel meer waard was moest hij genoegen nemen met een troostprijs. Theo Heuft zei zelf in deze krant op 3 oktober 1999: “In de middag van 13 januari gebeurde er iets waardoor mijn wereld instortte. Ik werd gebeld door een externe medewerker van Yab Yum. Hij deelde mij mede dat twee criminelen van plan waren mij te vermoorden. Ze hadden hem benaderd om mij te waarschuwen. Ik was helemaal lamgeslagen.”

Voorafgaande aan deze en nog andere dreigementen was de onderwereld toen al heer en meester in Yab Yum, die men als hun “clubhuis”zag.

Voor de lol schoten ze er soms op los en eenmaal sloegen ze alles in de club  kort en klein. Theo koos kort daarna voor zichzelf. De nieuwe eigenaar werd  gesommeerd de club in 2007 te sluiten. Kortom, in deze sferen speelt Yab Yum – het Circus van de Nacht, zich af. Een wereld van verleiding, schoonheid maar ook van spanning en gevaar.

Aanvankelijk leken in de theaterversie de onderwereldmannen die niet terugdeinsden voor liquidaties de dienst uit te maken, maar nu tonen Angel en de andere meisjes zich ontembare vrouwen. Ze vechten als leeuwinnen om de club te behouden!

Met o.a. Annick Boer – Angel, Bas Muijs – Kees, Richard Groenendijk – John, Nelly Frijda – Tos, Rutger le Poole – Theo e.a.

    

Speak Your Mind

*