Biografie: Stanley Burleson


Stanley Burleson [1 september 1966]

 

Opleiding: Stanley volgde zanglessen bij o.a. Gerard Meyer, Jan Polak, Adriaan van Limpt, Frits Hassoldt en momenteel bij Alberto ter Doest. Danslessen kreeg hij o.a. van Tine Teeling, Ineke Huissen en Rick Atwell.

Theater: Stanley speelde hoofdrollen in een groot aantal musicals waaronder Cats, Evita van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Zeldzaam, Les Miserables, Faya, Move, Joe – De Musical, Miss Saigon, Chicago, Elisabeth, Fosse, Drie Musketiers, Passion, Beauty and the Beast, Cats (2007), Evita, Disney Musical Sing-a-Long, La Cage Aux Folles en Miss Saigon.

Hij werkte verder mee aan de theaterprogramma’s Adèle in Casablanca, Simone & Friends en La Bloemen, La on Tour en Karin in Concert.

Choreografie: Stanley verzorgde de choreografie van een groot aantal theater- en televisieprogramma’s van o.a. Karin Bloemen en voor de speelfilm Filmpje van Paul de Leeuw. Hij verzorgde de choreografie van de muziektheaterproductie Nilsson met Bill van Dijk. Hij was de regisseur en choreograaf van de Abba-musical Dancing Queens. Als choreograaf, zanger, danser en presentator was hij mede-verantwoordelijk voor het Millennium Spektakel op de Dam in Amsterdam op 31 december 1999. In februari 2000 verzorgde hij de choreografie van No Goodbyes van Linda Wagenmakers, het winnende nummer van het Nationaal Songfestival in Ahoy’, Rotterdam. Op 13 mei 2000 was hij opnieuw verantwoordelijk voor de staging van dit nummer bij het Eurovisie Songfestival in Stockholm. In 2000 was hij tevens verantwoordelijk voor de regie en choreografie van de musical Tango de Valentino en voor de choreografie van de musicals Boyband en Diana.

Ook is hij al een aantal jaren verantwoordelijk voor de samenstelling, staging en choreografie van Musicals in Concert, Musicals in Ahoy’ en het Musical Awards Gala. In 2008 won Stanley een John Kraaijkamp Musical Award voor zijn choreografie voor Ciske de Rat – de Musical. Vervolgens nam hij de choreografie voor Sunset Boulevard en Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat mede op zich. Voor de choreografie van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is hij samen met zijn compagnon genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award.

Stanley gaf danslessen bij onder meer Barry Stevens Dance Unlimited, Amsterdam Dance Center, Studio Tendenza in Wormerveer en aan de dansopleiding van Brian Rogers in Engeland. De vaste choreografie bij het jaarlijks terugkerende Musicalgala wordt verzorgd door Stanley.

Film: Hij sprak en zong stemmen  in voor diverse tekenfilms, waaronder Anastasia, Mulan en Disney’s De Leeuwenkoning II. Met Nurlaila Karim bereikte hij de Top 100 met het lied Alles draait om jou uit De Leeuwenkoning II.

In 2000 was hij te zien naast Monique van de Ven en Gijs Scholten van Aschat in de speelfilm De Bovenman, waarin hij de rol van Fakir vertolkt.

TV: Verder speelde Stanley diverse gastrollen in televisieseries, zoals Spangen.

Muziek: In 2001 verscheen zijn eerste Nederlandstalige solo-cd onder de titel Geef me de ruimte.

Overig: In 1998 won Stanley Burleson de Gouden Notekraker voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van Kleinkunst en musical. In 2000 won hij de Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol van de Dood in Elisabeth.

Speak Your Mind

*