Biografie: Simone Kleinsma


Simone Kleinsma [8 mei 1958]

Opleiding: Zij studeerde aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Daar ontving zij al op 19-jarige leeftijd de Pisuisse Prijs, die wordt toegekend aan de meest veelbelovende eindexamenleerling.

Theater: Zij reisde door het land met Gerard Cox in het cabaretprogramma Niemand Weet Dat Ik Repelsteeltje Heet en De Steilewandrace. Tussen 1980 en 1986 speelde zij 1200 voorstellingen in drie achtereenvolgende musicals van het duo Jos Brink en Frank Sanders: Maskerade, Amerika, Amerika en Evenaar.

In 1986 speelde Simone mee in de musical Publiek van Seth Gaaikema. Daarna stapte zij over naar de revuewereld. Samen met collega’s André van Duin, Frans van Dusschoten en Hans Otjes trad zij twee seizoenen lang op in De André Van Duin Revue, die in het kader van het honderdjarig bestaan van het Koninklijk Theater Carré grootser van opzet was dan ooit.

Daarna volgden rollen in musicals als Sweet Charity, Les Misérables, Funny Girl, haar solotheaterprogramma Simone & Friends, Sweeney Todd, Hoera Wij Zijn Normaal, Joe – De Musical en Chicago. Simone was te zien in Musicals in Concert, Musicals In Ahoy’, in de ‘song and dance spectacular’ Fosse en in Mamma Mia!. Zij maakte haar toneeldebuut in One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Het seizoen erna speelde ze de hoofdrol in Aan Het Einde Van De Regenboog. In 2008 was Simone al te zien in haar eigen soloprogramma Simone’s Songs From The Heart. Afgelopen seizoen speelde Simone de rol van Norma Desmond in de musical Sunset Boulevard. Verder was zij te zien in Sondheim in Songs, samen met Rolf Koster en Gino Emnes in Simone Kleinsma: Songbook, speelde ze de rol van Diana in Next to Normal.

Muziek: Zij bracht 2 solo-cd’s uit: ‘Een Deel Van Mij’ kwam uit in 1990 en in 1995 volgde ‘Met Open Ogen’. Eind 2004 bracht zij de cd/dvd ‘Simone Kleinsma Sings Doris Day’ uit.

Televisie: In mei 1988 werd haar eigen televisiespecial Simone & Friends namens de Nederlandse omroepen uitgekozen als inzending voor de Gouden Roos op het Festival van Montreux (Zwitserland). Het programma werd goed ontvangen en is in tal van Europese landen uitgezonden. In 1990 maakte ze nog een kerstshow.

Simone was op televisie te zien als Kees in de serie Kees En Co, waarvoor zij in 1999 de Academy Award voor Beste Comedy Actrice heeft gekregen. Deze serie wordt nog steeds met succes herhaald.

Prijzen: Voor haar bijdrage aan de kleinkunst in Nederland kreeg Simone in 2001 de Gouden Harp. Simone werd in 2000, 2003 en in 2004 genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor haar rollen in Chicago, Fosse en Mamma Mia!. In 2004 won ze deze Award voor haar rol als Donna in de musical Mamma Mia!. En in 2009 ontving zij deze prestigieuze award voor haar rol van Norma Desmond in de alom geprezen musical Sunset Boulevard. Ook ontving zij de  Vlaamse Musicalprijs 2009 voor deze rol.

Speak Your Mind

*