Biografie: Chantal Janzen


Chantal Janzen [15 februari 1979]

Opleiding: Na het afronden van haar havo in 1997 en het volgen van de vooropleiding Dans aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, begon zij aan de opleiding Jazztheater/showmusicaldans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Naast deze opleidingen volgde Chantal diverse workshops en lessen op het gebied van zang, dans en spel. Zij danste tevens in de werken van de choreografen van wie zij les kreeg, onder wie Rick Atwell en Sarah Miles.

Theater: Van 1998 tot 2000 maakte Chantal deel uit van het dansgezelschap Jazzcool onder leiding van Hennie Kamerman. Chantal speelde in twee musicals die onder regie stonden van Koen van Dijk, Seven en Rewind. Bij Joop van den Ende Theaterproducties was zij te zien als Lorraine Flemming in 42nd Street en werd zij 1e understudy voor de hoofdrol van Peggy Sawyer.

In 2002/2003 speelde ze de hoofdrol van Stephanie in de musical Saturday Night Fever, waarvoor zij de Musical Award voor beste aanstormend talent alsmede de Soetelieve prijs in ontvangst mocht nemen.

In het theaterseizoen 2003/2004 was Chantal te zien als Lidwientje Walg in de nieuwe musical Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?. Tevens was ze te zien in de musical Crazy for You. Hierin speelde ze de rol van Patsy en is ze alternate voor de hoofdrol Polly Baker. Voor de laatste rol heeft zij een Musical Award gewonnen voor Beste Vrouwelijke Bijrol 2005. Chantal heeft drie jaar gespeeld in Musicals in Ahoy’.

Tot 2006 is ze anderhalf jaar te zien geweest in Beauty and the Beast waarvoor Chantal is genomineerd voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol 2006.

Vanaf april 2007 tot mei 2009 vertolkte Chantal de rol van Jane in de nieuwe musical Tarzan, waarvoor ze wederom werd genomineerd voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol 2007.

Ook was ze te zien in Disney’s Musical Sing-a-Long, de speciaal voor Chantal geschreven Nederlandse musical: Petticoat en speelde ze de rol van Glinda in Wicked.

TV: Op televisie had Chantal gastrollen in Intensive Care, Baantjer, De Band en Meiden van de Wit. Tevens was Chantal te zien in de telefilms Loverboy en Pista.

Chantal presenteerde in 2005 en 2006 samen met Martijn Krabbé de televisieprogramma’s Idols III, en met Carlo Boszhard Staatsloterij Live en Staatsloterij € 100.000 Show.

Daarnaast presenteerde zij voor de AVRO diverse programma’s zoals Sing-a-Long in het kader van de Uitmarkt 2007, 2008 en 2009, ze presenteerde vanaf 2008 haar eigen programma Chantal@avro.nl, en verder het Kaseko Concert, het Hofvijverconcert, het Televizierring Gala 2008 – 2009 – 2010, Jongens tegen de meisjes, Sunday Night Fever en samen met Gordon Beat the Best.

Muziek: In december 2002 verscheen haar cd-single Achter de Sterren (tekst en muziek: Xander de Buisonjé), de titelsong van de speelfilm Science Fiction.

Film: Chantal speelde een van de hoofdrollen in de zeer succesvolle speelfilm Volle Maan. Bovendien speelt Chantal in 2003 de vrouwelijke hoofdrol Jennifer in de eerste Nederlandse martial arts film Fighting Fish. Tevens speelde ze in 2003 in Feestje. De derde film waarin ze verscheen was De Dominee (geïnspireerd op het leven van topcrimineel Klaas Bruinsma).
In 2004 heeft Chantal een gastrol vertokt in de film Deuce Bigalow II . Tevens is Chantal te zien in Alles is Liefde (2007), Kicks (2007), De Hel van ’63 (2009) en Het Geheim (2010).

In de Nederlandse versie van Shrek the Third is ze te horen in de rol van Snow White en in de Nederlandse versie van Enchanted is ze te horen in de rol van hoofdpersonage Giselle. Ook verleende ze haar stem voor het personage Isabel Green in Nanny McPhee 2.

Speak Your Mind

*